Menu

RE: Jak Odmłodzić Polonię
5/28/2008 9:19:50 AM

Aby popatrzec i dyskutowac na temat pierwszych punktow, musimy zrozumiec jedno. Polskie organizacje nie maja pieniedzy, naprawde nie maja na tyle by zaplacic "full time" prezesowi, wiec mysle, ze wynagrodzenie naprawde nie ma racji bytu. Byla, jest i bedzie to funkcja, ktora pozostanie "symbolicznie oplacana" .

Pozdrawiam

New Reply
5/28/2008 10:37:00 AM

Piotrek, wszyscy wiedza ze organizacje na to nie stac aby wynagradzac dzialanosc. Napisalem w pierwszym paragrafie zeby pominac ten fact tylko w celu dyskusji poniewaz pojawil sie tutaj nowy koncept struktury organizacji ktory moze byloby warto rozlozyc na drobniejsze i przeanalizowac. A koncept jest taki aby dzialalnosc organizacji bazowac na strukturze kosciola. "Kto chce to przychodzi, placi skladki jesli chce, jesli nie placi nikt go nie przegoni"

Bogdan pisal ze ksieza maja placone za swoja prace. Hmmm, wiem ze tak jest, ale nie zgadza mi sie to z naukamji Siostry Bernadety, mojej Katechetki, ktora powtarzala ze ksieza i siostry slubuja ubostwo. No moze to wyglada inaczej u misionarzy.

New Reply
5/28/2008 10:47:43 AM

Quote:

Aby popatrzec i dyskutowac na temat pierwszych punktow, musimy zrozumiec jedno. Polskie organizacje nie maja pieniedzy, naprawde nie maja na tyle by zaplacic "full time" prezesowi, wiec mysle, ze wynagrodzenie naprawde nie ma racji bytu. Byla, jest i bedzie to funkcja, ktora pozostanie "symbolicznie oplacana" .

Pozdrawiam

Kierunek naszej dyskusji zmienił się nieco i pora aby wrócić na właściwe tory.

Myślę że aby zaangażować młodszą Polonię działalnością w ramach istniejących klubów, potrzebna by była jakaś inicjatywa która by mogła być wspólnym celem starszej i nowszej generacji.

Już wcześniej wspominałem że dobrym celem byłoby przetworzenie ośrodka SPK w Whiteshell w ośrodek kolonijny i stworzenia tam warunków do tego aby dzieci mogły się dobrze bawić.
Takie podejście załatwiało by kilka rzeczy.

1. Małe i średnie dzieci maiłyby okazję zapoznać i bawić się wspólnie.
2. Po wakacjach chciałyby się ciągle odwiedzać i bawić dalej. Można by było wtedy zorganizować dla nich możliwość spotkania w polskich klubach.
3. Ośrodek w Whiteshell mógłby być odremontowany na poczet wpływów z kolonii.

4. Wyremontowany ośrodek mógłby służyć Poloni do rekreacji po okresie wakacyjnym.

Bogdan Fiedur

New Reply
5/28/2008 11:57:00 AM

Czesc,

Co ja tu proponowal dajac przyklad kosciolow to nie znaczy ze tak powstaja organizacje, a raczej zgrupowania ludzi. Tak jak to istnieje w obecnej chwili. Poczatki byly kompletnie inne.

Pytanie sie nasowa, jak powstala struktura kosciola, a nawet kazdej organizacji, a raczej zgrupowania etniczne.

O ile sie nie myle to zbierala sie grupa ludzi i decydowali ze potrzebna jest samopomoc. Ludzie ci nie mieli zadnych zasobow. Potrzebne byly budynki i tu wysunela sie kwestia jak ich sie nabyc. Z mojego doswiadczenia finance dostarczyli sami zgupowni, bo banki nie chcialy dac pozyczek. Samo finansowanie. Do napraw i przebudowek ci zgrupowani dawali swoje prace, matrialy bez wynagrodzenia. I tak szlo przez lata.

W tamtych czasach ludzie wychowywali rodziny i pracowali na pelne etaty, ale jakos znalezli czas by rozbudowac dana organizacje. W obecnych czasach potrzebne sa wczsy i rozne inne potrzeby rozrywkowe ktore ograniczaja czas dla prac spolecznych. Drugie i trzecie pokolenia potrzebuja wiecej rozrywek i innej ideologii. Obecnie inne etniczne ludnosci, nowoprzybylcy, postepuja jak moje i poprzednie pokolenia polakow robilo.

Ja tutaj czytam o platnych posadach. W obecnych organizacjach jest za duzo platnych posad. Ja sam pracowalem jako woluntariusz bez wynagrodzenia. Pracowalem dla wlasnej przyjemnosci.

Jak ja widze nowe zgrupowania to jest w ten sposob. Zwoluje sie zainteresowanych ludzi na zebrania, ktorzy chca sie zorganizowac, . Przedstawia sie projekt, ale o tym to juz wszyscy wiedzom. Tutaj prowadzic rozmowy nad potrzebami Polonii. Pozwolic by tematy sie rozwinely. Nie stawiac ograniczen. A co do skladek czlonkowskich to ja nie widze na nie zadnej potrzeby. Skaldki czlonkowskie nigdy nie sa dostateczne by pokryc koszta organizacyjne.

Skad wziac fundusze, tu pytanie. Przedewszystkim potrzebny jest budynek. Prowadzenie potancowek czy "socials" to jest przestarzale i nie przyciagnie klienteli. Kabarety sa obecnie popularne, oczywisci ze sprzedaza alkoholu.

Przewiduje problem. Jak oglosic w Polonii o potrzebie zreorganizowania naszej etnicznosci. Oczywiascie sa koscioly, radio i moze telewizja, ale to kosztuje pieniadze, mam na mysli telewizje. We wlasnych organizacjach. Byly juz nad tem jakies poczatki lecz nie bylo pozytywnych rezultatow. Tu chodzilo o polaczeniu wszystkich organzayj pod jednym plaszczem. To przedstawia wielki, moze nie do pokonania problem. Kazda organizacja chce miec wiekszosc wladzy.

Wendelin Procek

New Reply
5/28/2008 11:57:23 AM

Bogdanie, bardzo fajny pomysl i mysle, ze po praktycznej utracie jednego pokolenia musimy zaczac myslec o naszych maluchach. Niestety, ale nalecialosci i przyzwyczajenia starszego pokolenia stworzyly negatywne odczucia w stosunku do naszych klubow. Naszym zadaniem teraz jest odbudowac to zaufanie i nauczyc nasze dzieci pozytywnego podejscia. Mysle, ze czas pokaze, czy nam sie to uda.

Pawle a co do "koscielnego" podejscia do calej sytuacji, to niestety, ale nie moge sie z wami zgodzic. Jak dobrze wiesz i parafie maja swych "czlonkow" . To, ze przychodzisz do kosciola i rzucisz na tace, nie znaczy, ze sie aktywnie mozesz udzielac. Musisz sie zapisac do parafi i wtedy kozystasz z pelnego "czlonkostwa" czyli chrzciny, komunie, bierzmowania, sluby itp. Zapewne wiesz jak to dziala.

Pozdrawiam

New Reply

Search for People

Enter part of a name below to search our members.
Search People
Advanced