Menu

This forum is not active, and new posts may not be made in it.
RE: Zagadki lateralne
2/21/2009 7:26:13 PM

Witam! Widzę, że od jakiegoś czasu milczenie, więc oto następne dwie zagadki;

1) Trzech synów i trzech ojców zjadło jabłka ze swojego sadu. Ile jabłek co najmniej zjedli, jeśli każdy z nich zjadł co najmniej jedno?

2) Na wystawie sklepowej była dekoracja złożona z 10 migających żarówek.Żarówki włączały się i wyłączały jednocześnie. Każda świeciła po 2 min., po czym gasła na 1 minutę. Jedna z żarówek nie świeciła w ogóle. Wezwany elektryk wszedł chwilę po tym jak żarówki zgasły i w ciągu 30 sekund zlokalizował żarówkę, którą należało wymienić. Jak tego dokonał?

2/22/2009 12:44:03 AM

To ja dam odpowiedz na pierwsza zagadke o ojcach i synach:

Cztery jablak bo byli to dziadek, ojciec, syn i wnuk.

2/22/2009 12:49:43 AM

Elektrykiem nie jestem, ale moze uda mi sie dobrze odpowiedziec na ta druga zagadke:

Żarówki sprawne były ciepłe, a uszkodzona - zimna.

2/22/2009 2:26:38 AM

No, te z zarowkami tez bym zgadla...

A w ogole to ciagle sie spozniam na te zagadki.

Musze jakis sposob znalezc...

2/22/2009 1:10:13 PM

Brawo! Zagadki rozwiązane. A oto następne;

1) Dwóch ludzi zagrało 5 partii szachów i każdy z nich wygral 3 razy. Wyjaśnij to.

2) Przez bystrą i głęboką rzekę chce się przeprawić dwóch przyjaciół. Mają oni tylko jedną łódkę, na której może znajdować się tylko jedna osoba. Obojgu jednak udaje się przeprawić przez rzekę. Jak to możliwe?

3) Anna kłamie w środy, czwartki, piątki , soboty, i niedziele, w pozostałe dni mówi prawdę. Stefan kłamie w niedziele, poniedziałki i wtorki a w pozostałe dni mówi mówi prawdę. Pewnego dnia Ania i Stefan spotykają się na obiedzie. Jedno z nch przyznało się; "wczoraj skłamałem(am)". Drugie zakrzyknęło; "ja też !". Jakiego dnia tygodnia spotkali się na obiedzie?

Kto zna odpowiedzi, niech nie podpowiada, dajmy szansę Basi .

Search for People

Enter part of a name below to search our members.
Search People
Advanced