Menu



Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: WSZYSTKO O PRZEPISACH..KULINARNYCH
4/8/2019 5:15:23 PM

To 4 wyjątkowo SZYBKIE przepisy wielkanocne🐥 , które robią furorę w moim domu (i wśród sąsiadek również!) i bez których podobno święta nie istnieją Przepis numer 1 podobno zachwyca podniebienie, a pozostałe dania rozpuszczają się w ustach i wszyscy aż proszą o więcej! Dzieci zachwycone, Mąż wniebowzięty, sąsiedzi nie mogą nadziwić się zdolnościom kulinarnym. Czego chcieć więcej? Przy okazji zdradzam Wam moje grzechy, które popełniam na diecie i uchodzą mi one płazem!
Przeczytaj całość tutaj: https://www.szczesliva.pl/4-wielkanocne-przepisy-ktore-zac…/

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: WSZYSTKO O PRZEPISACH..KULINARNYCH
4/8/2019 5:20:12 PM

Przepis na torcik biszkoptowy z masą malinową i galaretką

To jest mój popisowy numer, którym wszyscy się w rodzinie zachwycają. Nie tylko rozpływa się w ustach, ale to połączenie słodkości z kwasowością malin uzależnia i w trakcie jedzenia żałuje się, że ta uczta nie może trwać bez końca! Planuję na Wielkanoc zgrzeszyć i zjeść jedną porcję – mam nadzieję, że mój diabetolog i pani dietetyk mi to wybaczą! ;-)

Do zrobienia biszkoptu potrzebne są:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dno tortownicy o średnicy 26 cm (może też być nieco większa) wyłóżcie papierem pergaminowym. Całe jajka ubijcie z drobnym cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Do ubitych jajek przesypcie już przesiane pozostałe składniki i delikatnie całość wymieszajcie. Następnie całość wlejcie do tortownicy i włóżcie do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 10 – 12 minut ( góra i dół, może być też termoobieg. )

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy za pomocą na 3 części za pomocą obręczy do przecinania biszkoptu.

Do zrobienia masy malinowej potrzebujecie:

Do zrobienia masy malinowej potrzebujecie:

  • 400 g 30% kremówki
  • 400 g gęstego jogurtu
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250 ml gorącej wody
  • 250 g malin ( można użyć mrożonych, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić i lekko odsączyć)

Galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w szklance gorącej wody i wystudzamy. Zimną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie do ubitej kremówki wlewamy jogurt, dodajemy serek homogenizowany i maliny. Całość mieszamy wlewając przy tym gęstniejącą galaretkę z żelatyną. Masę wlewamy na biszkopt warstwowo i odstawiamy całość do lodówki aż stężeje.

Moje warstwy wyglądały od dołu następująco: BISZKOPT – MASA MALINOWA – BISZKOPT – MASA MALINOWA – GALARETKA – MASA MALINOWA – BISZKOPT – MASA MALINOWA i rozkruszona galaretka na samej górze.

Do zrobienia galaretki (na górę torciku i jedną ze środkowych warstw, jeśli macie ochotę) potrzebujecie:

  • 2 galaretki malinowe
  • 750 ml gorącej wody
  • Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy aż będą gęstnieć. Ja zawsze wkładam je na 20-25 minut do zamrażarki dobrze ten proces kontrolując, żeby się nie zamroziły, po czym rozkruszam ją lekko łyżką i „wsypuję” na samą górę, na masę ze świeżymi malinami...


Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: WSZYSTKO O PRZEPISACH..KULINARNYCH
4/8/2019 5:21:39 PM

Babka piaskowa cytrynowa wilgotna i puszysta w środku

Uwielbiam babki piaskowe, ale nie takie suche, tylko takie wilgotne, jakby mokre w środku, i ta właśnie taka jest! A posmak cytryny jest w niej tak rozkoszny, że chciałoby się tylko nalać ciepłego mleka, przykryć kocem i potajemnie całość wszamać ;-)

Składniki na babkę piaskową:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z małej cytryny
  • skóra starta z małej cytryny

Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, tzw. puch. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu kolejnego jajka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z umytej i sparzonej cytryny. Mieszamy wszystko łyżką aż do połączenia składników. Wykładamy całą masę na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia albo papierowymi formami do keksówek, jak wolicie.

A następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 min. aż do momentu, w którym patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy. Jak babka ostygnie, to ściągam papierową osłonę do pieczenia i kroję.

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: WSZYSTKO O PRZEPISACH..KULINARNYCH
4/8/2019 5:24:41 PM

Muffinki jogurtowe, wilgotne w środku i rozpływające się w ustach!

Och, jak ja je uwielbiam! Kocham je miłością szaloną i gdyby nie moja dieta, to nie ręczyłabym za siebie, bo co Wielkanoc wcinałam zawsze kilkanaście, dlatego zawsze robiłam je z poczwórnej porcji składników. I teraz nie dziwota, że zgubiłam ostatnio prawie 20kg! Te 20kg nie wzięło się z powietrza, a z łasuchowania również ;-)

Składniki na muffinki jogurtowe:

  • ok. 170 g drobnego cukru do wypieków (1 szklanka)
  • ok. 170 g jogurtu naturalnego (może być maślanka)
  • 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
  • 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki) – pół na pół z mąką orkiszową też wychodzą pyszne!
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki sody
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • szczypta soli

W średniej wielkości misce łączymy składniki suche, tj. mąkę, sodę, cukier i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, dodajemy rozpuszczone masło i skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Łączymy te dwie masy masy, mieszając łyżką (nie mieszamy mikserem, bo masa będzie zbita a muffinki wyjdą nam zupełnie niepuszyste) tylko do czasu połączenia się składników i nie za długo, bo uzyskamy gumowatą konsystencję. Przelewamy uzyskaną masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (mi wychodzi zazwyczaj ok. 8 sztuk muffinek, bo używam większych papilotek) i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170°C, do suchego patyczka). Z termoobiegiem piekłam ok. 20 minut, bez termoobiegu u mojej Teściowej piekę zazwyczaj ok. 28 minut.

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: WSZYSTKO O PRZEPISACH..KULINARNYCH
4/8/2019 5:43:56 PM
Czas na wielkanocne inspiracje 🐥 U mnie w tym roku na stole zagości terrina na bazie majonezu z pysznymi dodatkami - jajkiem, wędzonym łososiem i zielonym groszkiem Przepyszna jako przystawka i na kanapki

https://www.poezja-smaku.pl/terrina-z-jajkiem-i-wedzonym-lososiem/

Marylka
New Reply
+0


My Links

Search for People

Enter part of a name below to search our members.

Advanced