Menu



Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
** KAWOWA ETYKIETA ***, CIASTA Z KAWĄ I INNE DODATKI ***
5/21/2012 9:43:03 AM

***.Zapraszam chętnych do pisania swoich spostrzezeń i doświadczeń na ten temat. Bardzo chętnie bym widziała tu WYPIEKI Z DODATKIEM KAWY...***

O tradycji podawania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysłowie "co kraj to obyczaj" nie znajduje jednak zastosowania w kontekście serwowania "małej czarnej" - tutaj zasady pozostają niezmienne. Warto bliżej się im przyjrzeć, aby uniknąć towarzyskiej gafy.

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 9:46:10 AM

Każdy rodzaj kawy należy serwować na spodeczku /© Panthermedia
Każdy rodzaj kawy należy serwować na spodeczku
/© Panthermedia
Statystyczny Polak zaparza rocznie ponad 3 kg kawy, głównie mielonej i ziarnistej. Dla porównania - Finowie spożywają jej ponad 12 kg, a uważani za największych specjalistów od "małej czarnej" Włosi - niecałe 5 kg rocznie.

Co sprawia, że napój ten cieszy się tak dużą popularnością? Jedni twierdzą, że jest to charakterystyczny smak i aromat, który pobudza zmysły. Według innych, przyczyną tego sukcesu jest kofeina, która "stawia na nogi", przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność umysłu. Jedno jest pewne - niezależnie gdzie, z kim i jaką kawę pijemy, ważny jest sposób jej przygotowania, który ma znaczący wpływ na końcowy efekt, czyli smak. O kawowym Savoir Vivre i kulturze picia tego napoju opowiada Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti Poland. ...

Zakładając ten temat mam nadzieję ,ze przyda się troche informacji na temat :jak ja podać ,kiedy , z czym .Choć napewno juz był poruszany i opisywany .

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 9:53:58 AM

Kawa "z prądem"?

Wbrew pozorom, alkohol i kawa to bardzo dobre i wyrafinowane połączenie. We Włoszech, kraju specjalistów od "małej czarnej", w chłodne dni pija się espresso podawane z grappą. Pamiętać należy jedynie o umiarze - alkohol jest tylko dodatkiem. Niewielką jego ilość wlewamy do podgrzanej filiżanki i delikatnie "przepłukujemy" nim ścianki naczynia, a następnie zalewamy naparem. W Polsce, zamiast grappy, taką rozgrzewającą kawę możemy przygotować z rumem.

Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą. Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby "wypłukać" usta z innych smaków i delektować się kawą.

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 9:55:15 AM
.

W czym podawać kawę?

Espresso – filiżanka z porcelany o grubych ściankach, o pojemności 50 ml.

Cappuccino – espresso z dodatkiem spienionego mleka podawane w filiżance o objętości 150-180 ml.

Café frappé – kawa mrożona podawana w wysokiej szklance i ze słomką.

Latte Macchiato – warstwowe latte, które serwuje się w szklance o pojemności 220-250 ml.

Latte – pojedyncze espresso z dużą ilością spienionego mleka, które możemy podawać zarówno w filiżance, jak i w kubku objętości 220-250 ml; we Francji podawana jest w miseczkach.

Irish coffee – do tej kawy z nutą whisky idealne będą ceramiczne, wysokie i wąskie kubki lub szklanki z uszkiem

Nie wiem jak kto ? ale wole Kawę podana w szklance i tylko parzoną no chyba ,ze jest to cieńka filizanka ..

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 9:58:21 AM

Mleko - ciepłe czy zimne?

Wszystko zależy od pory roku i upodobań osoby zamawiającej napar. Przyjęło się, że mleko podawane do kawy powinno być delikatnie podgrzane - dzięki temu nie wychładzamy napoju. Zadanie to w dużej mierze ułatwiają ekspresy ciśnieniowe z dyszą do spieniania kawy, dzięki którym na jej powierzchni powstaje puszysta pianka.

Sama czynność spieniania jest prosta - do dzbanka z "dziubkiem" wlewamy zimne, tłuste (najlepiej 3,2%) mleko i zanurzamy w nim dyszę. Podczas całego procesu kilkakrotnie staramy się obniżać dzbanek tak, by wytworzył się nim wir, a samo mleko dwukrotnie podwoiło swoją objętość. Pamiętajmy aby pod naczyniem trzymać dłoń - w ten sposób sami wyczujemy czy jest już wystarczająco ciepłe. Jeżeli w domu nie dysponujemy takim ekspresem, warto zakupić elektryczny spieniacz do kawy. Dzięki temu małemu urządzeniu uzyskamy podobny efekt, jaki daje dysza w ekspresie. W tym przypadku najpierw podgrzewamy mleko do temperatury 65 stopniu. Następnie zanurzamy w nim spieniacz i obracamy tak długo, aż wytworzy się w nim wir i puszysta pianka.

W obu przykładach idealnie spienione mleko powinno być gładkie i szkliste. Dlatego jeśli pojawia się na nim bąble, spróbujmy uderzyć dzbanuszkiem lekko o stół - ta czynność powinna przywrócić mleku gładką konsystencje. Gotowe wlewamy bezpośrednio do kawy lub podajemy w osobnym naczyniu - mleczniku ustawionym na podstawce (spodku). Dzięki niemu unikniemy pozostawieniu na stole białych śladów. W ciepłe dni w wielu kawiarniach istnieje możliwość zamówienia do kawy zimnego mleka - wówczas, podczas składania zamówienia, o taki wyjątek musimy poprosić kelnera. Zimne mleko dodajemy również do kaw mrożonych.

Marylka
New Reply
+0


My Links

Search for People

Enter part of a name below to search our members.

Advanced