Menu



Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 9:59:26 AM

Kremówkom mówimy nie

Jednym z podstawowych i niezgodnych z zasadami serwowania kawy błędów, jest zwyczaj podawania do niej ciastek, głównie tych z kremem. Ich słodki smak po prostu nie pasuje do kawowej goryczki. Według opinii wielu kawoszy ciastka uniemożliwiają rozkoszowania się gorącym napojem, bo zamiast na nim, skupiamy się na jak najszybszym zjedzeniu podanych słodyczy.

Poza tym wciąż spotykanym zjawiskiem jest "maczanie" ciastka w kawie. O ile w domu, kiedy nikt nas nie widzi i możemy sobie na to pozwolić, o tyle w towarzystwie jest to bardzo nieeleganckie. Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem opruszonym kakao.

Co do tematu ciastek, nie bardzo zgodzę sie ze znawcami , poniewaz bardzo kocham słotkie i uwielbiam wprost Kawę z ciastem obojętnie jakim ,natomiast Kawę czarną i bardzo odrobinkę słotką ...A co Ty na to , Przyjacielu jaką lubisz Kawę ?

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 10:05:29 AM
co z łyżeczką?Po pierwsze pamiętajmy, że nie wolno pić kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki - jest to nie tylko nieeleganckie, ale i niebezpieczne. Równie nieładnie jest zostawiać ją opartą do góry dnem o brzeg spodka. Jak więc powinniśmy się nią posługiwać?

- Przede wszystkim warto pamiętać, że filiżankę układamy na spodku - mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti Poland. - Łyżeczkę, skierowaną uchwytem do gościa, kładziemy na spodku, po prawej stronie. Po użyciu, jedynym słusznym dla niej miejscem jest właśnie spodeczek, na który odkładamy ją tak, by całą powierzchnią stykała się z naczyniem. Absolutnie zabronione jest opieranie łyżeczki o kant spodka lub filiżanki.

Ponadto pamiętajmy, że łyżka do kawy służy jedynie do jej mieszania. Nie wskazane jest jej oblizywanie, próbowanie nią naparu lub też jego schładzanie.

Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 10:22:20 AM

Znalazłam przepis na Ciasto z Kawą ..

Ciasta z kokosem

Ciasta z kokosem

...wymieszaną z kakao, kawą i wiórkami kokosowymi. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15 minut. 2. Ciasto wyjąć z blachy(...) zimnej wody i ubić na sztywno z 7,5 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mieszając, małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem...
Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***
5/21/2012 10:27:52 AM

Idrugi przepis, sama chyba w tym tygodniu na Dzień Matki upieke ,mam nadzieje , przyjdą sami dorośli do mnie i juz czuje ten smak , pycha ..

Wykwintne torty

Wykwintne torty

...z proszkiem do pieczenia i kawą, pod koniec dodać olej. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy 20x20 cm. Piec 45 minut w 160°C. Kiedy ciasto przestygnie, rozkroić je na 2 blaty. 2. Śmietanę(...), jeśli zostanie rozrobiona gorącą wodą. By polewa nie wsiąkała w ciasto, uprzednio posmaruj je cienką warstwą lekko podgrzanej marmolady. O nasączaniu blatów Aby tort był pożądanie wilgotny, biszkopt...czytaj więcej .
Marylka
New Reply
+0
Marylka B..

338
16935 Posts
16935
Invite Me as a Friend
Top 25 Poster
RE: ** KAWOWA ETYKIETA ***CIASTA Z KAWĄ I INNE DODATKI ***
5/21/2012 10:29:32 AM

Minitorciki kapucyńskie

Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 150 g cukru, 140 g mąki tortowej, pół torebki proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju,1 łyżka mielonej kawy, 300 ml śmietany do ubijania, 2 brzoskwinie z puszki, 30 g białej czekolady, 30 g czekolady mlecznej, listki melisy, wiórki czekoladowe

1. Jaja ubić z 120 g cukru. Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą, pod koniec dodać olej. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy 20x20 cm. Piec 45 minut w 160°C. Kiedy ciasto przestygnie, rozkroić je na 2 blaty.

2. Śmietanę ubić z 30 dag cukru. Spodni blat posmarować 1/3 ubitej śmietany, przykryć drugim blatem, lekko dociskając. Posmarować 1/3 śmietany. Resztę bitej śmietany włożyć do szprycki cukierniczej i na "rogi" tortu wycisnąć 4 większe kopczyki. Brzoskwinie osączyć z syropu. Białą i mleczną czekoladę zetrzeć na grube wiórki. Boki tortu obsypać mieszanką startej czekolady, a na każdy kopczyk bitej śmietany położyć połówkę brzoskwini. Torcik podzielić na 4 kawałki, każdy udekorować listkiem melisy.

Marylka
New Reply
+0


My Links

Search for People

Enter part of a name below to search our members.

Advanced