Bardzo dziekuje za zaproszenie do Waszej grupy. Przyznam, ze zaskoczona jestem tym zaproszeniem.
Kilka dni temu uwaznie przeczytalam dyskusje na LinkPolonia o tym, jak odmlodzic Polonie. Przychodzily mi do glowy rozne pomysly, nie mialam jednak odwagi zabrac glosu... Mieszkam w Polsce. nawet jesli bylam za granicami kraju, to blisko i krotko. Moja wyobraznia nawet nie usiluje budowac obrazu zycia na obcym terenie, nie wystarcza mi jej. A przeciez, myslac o Rodakach za granica, o pokoleniu ludzi w moim wieku i starszych sadze, ze mozna moze nie tyle odmlodzic, co ozywic Polonie, prez zywy kontakt z krajem. U tu chyle sie nisko przed pomyslodawca tego portalu. Mam nadzieje, ze wlasnie LInkPolonia da mozliwosc, takze mlodym ludziom na kontakt, chyba najwazniejszy: z jezykiem ojczystym i to w trudnej postaci, bo pisanym. A przy okazji jakby, kontakt z bardzo ciekawymi ludzmi, rozrzuconymi po calym swiecie.
Jest na tym forum mlody czlowiek o imieniu Jonah. Jego mam jest Polka. Ten student, chociaz nie rozumie naszego jezyka, korzysta z tlumaczenia jakie udostepnia Google i utrzymuje kontakt z Polakami. Moze warto Go zaprosic do tamtej dyskusji? Moze wniesie cos nowego?
Zawsze bylam ciekawa. I swiata i ludzi.
Dziekuje za umozliwienie mi tych kontaktow, Tobie, osobiscie, Jolu.
Baszka
|